RAŠI ANDRIĆU NAGRADA FIPRESCI

"Moja prva sećanja na FEST se gube negde u maglama vremena. Realno, uopšte ne mogu da se setim kada sam počeo da idem na FEST, ali odlazim oduvek i svaki put mi je odlično. FEST je stvarno sjajan festival, jedna od najboljih stvari koje Beograd ima. Utoliko mi je draže što "Munje"  nagradu dobijaju u okviru FEST-a", izjavio je reditelj Raša Andrić povodom nagrade YU FIPRESCI, koju mu je uručio Borislav Anđelić.

 

NOVE TEHNOLOGIJE U FILMSKOJ PRODUKCIJI

"Čitave generacije su odrasle svuda u svetu, a posebno u Americi, koje nikad nisu videle "Apokalipsu danas", a za njih je Vijetnam lekcija iz istorije, ne deo ličnog iskustva. Bili smo uzbuđeni zbog ideje da kreiramo film sa novim scenama, dovedemo ga u bioskope i prikažemo novim generacijama. Na kraju krajeva, "Apokalipsa danas" je više od filma o Vijetnamu, to je film o ratu, o tome kako vlade lažu ljude", kaže Kim Obri, producent Kopolinog kultnog filma, čija nova verzija je bila inspirisana pojavom DVD tržišta.

 

SRBIJA GODINE NULTE

"Do sada se pojavilo malo filmova o tome šta nam se u poslednjih desetak godina dešavalo i film Gorana Markovića na neki način probija branu", rekla je Drinka Gojković na diskusiji posle projekcije filma "Srbija godine nulte". Film bi trebalo da deluje podsticajno, ne bi li se uočila mera intimne konfuzije, užasa i krivice, koju ne možemo tako lako da saopštimo sebi i priznamo drugima" dodala je ona. "Srbija godine nulte" sa engleskim titlom je nakon toga imala i posebnu projekciju u bioskopu Akademija 28, kojoj su prisustvali članovi diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.