KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU 5. FEBRUAR

»Kod filma me fascinira  to što mogu da izgradim čitav jedan svet, a onda sve to izgleda realno u zabeleženom materijalu. Ideja za ovaj moj filmski prvenac potiče iz realnog sveta: moj prijatelj je slavio rođendan na brodu, i na žurci su se ljudi vrlo razuzdano ponašali. Osećao sam se kao zatvorenik, a nisam mogao da odem sve do 6 sati ujutru. Inače, tema incesta me je zaintrigirala pošto sam o tome nešto čuo na istoj toj žurci«, kaže Rikardo Sinjorel, reditelj filma »Šeherezada«, inače bivši hokejaš.

---     ---    ---

»S jedne strane, imam istu životnu priču dveju zemalja, s obzirom na to da su mi roditelji iz bivše SFRJ, a ja sam rođena i odrasla sam u Švajcarskoj. U filmu postoje određeen lične priče koje usmeravam u nekom svom pravci. Mislim da nam je zajednička senzibilna konfrontacija sa korenima, i zato se nisam plašila patetike«, kaže Andrea Štaka, rediteljka dokumentarca »Jugodive« u kome se pojavljuje 5 mladih umetnica koje su tokom 90-ih godina emigrirale iz Beograda za Njujork. Film »Jugodive« će biti repriziran 10. februara u dvorani KCB-a u 21.30.

---     ---    ---

Lusija Dore Ivanovič, gošća FEST-a iz Francuske, radi u filmskom muzeju »Anri Langloa« u Parizu i organizaciji »Cinema d'hier« koja organizuje prikazivanje filmova na mestima gde su snimani. U Parizu je prošle godine organizovala veče dokumentarnog filma Dunav filma, u okviru koga je bila prikazana »Parada« Dušana Makavejeva. »Sledeći događaj se održava u junu, i to ovde na Kalemegdanu, gde će vašoj publici biti predstavljeni filmovi francuske kinoteke. Inače, FEST mi se mnogo dopada, jer je atmosfera vrlo simpatična, i za razliku od drugih festivala, gde je sve rezervisano za elitu, filmofili mogu da gledaju ceo program«, rekla je u izjavi za »Bilten FEST-a« Lusija Dore Ivanovič.