KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU 6. FEBRUAR

»U Bugarskoj se snimi samo 2-3 filma godišnje. Filmove finansira država ili velike privatne kompanije, i kinematografija generalno ima mali budžet. Pansion za pse su pomogle produkcijske kuće iz Sofije, a glumci su debitanti. Saundtrek je u Bugarskoj popularniji od samog filma. Film je otkupila jedna kanadska distributerska kuća, dok će ga američka firma distribuirati u Severnoj Americi«, rekao je Kristofor Boilov, producent bugarskog ostvarenje »Pansion za pse««.

---     ---    ---

»Na samom početku mi je bilo vrlo teško. Prvi dželat koga sam upoznao je Francuz i izgledao je tačno onako kako sam zamišljao jednog egzekutora – ogroman je i ima velike ruke, kojima konstantno udara o sto dok govori. Prilično je nezgodno sretati takve tipove, ali sam se vremenom privikao. Najteže mi je bilo da sarađujem sa dželatom koji je ubijao u logoru«, rekao je u intervjuu za »Bilten« Jens Beker, reditelj dokumentarca »Dželati«.

---     ---    ---

»Odlučio sam se za ovaj film, pošto je to na neki način lična priča o meni i mom dedi, ali u japanskoj verziji. Moji prijatelji su Japanci, moja filmska ekipa je japanska, i ja sam, na neki način Japanac.  Ljudi misle da je japanska kultura bitno drugačija od evropske, no Japanci su, zapravo, slični nama«, kaže Džon Vilijams, reditelj filma »Snovi svica«.