KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU 7. FEBRUAR

»Neki likovi u filmu su inspirisani realnim ljudima, ali ih ne bih nazvao autentičnim. Dogodilo se da sam zbog toga završio na sudu. Jedna gospođa iz Osijeka je na neki način prepoznala sebe u liku glavne prostitutke. Ona misli da je lik rađen po njoj, što, naravno, uopšte nije tačno. Pokušala je da zabrani snimanje filma, distribuciju i prikazivanje, ali u tome nije uspela.

---     ---    ---

»Kada radim sa naturščicima, saznajem mnogo novih stvari. Na snimanju oni improvizuju i donose određeni kvalitet koji profesionalni glumci nemaju. Ne tražim od njih da igraju sebe, već da naprave lik. Saradnja sa naturščicima mi je pomogla da shvatim da to što pišem nije potpuno apstraktno i da ima veze sa realnim životom. Interesantan je njihov govor tela« kaže Loran Kante, reditelj filma »Slobodno vreme«, prvi gost ovogodišnjeg FEST-a koji je se poklonio publici u Sava centru.

---     ---    ---

»Bio je to naporan, ali zanimljiv istraživački rad – imali smo pristup fondovima RTS-a, arhivama FDU, pregledali smo građu »Filmskih novosti«. Otkrili smo neke materijale koji nikada nisu prikazani, i slobodno mogu reći da u filmu Beograd i FEST – ljubav koja traje određeni snimci premijerno izlaze pred publiku, kaže Dinko Tucaković, reditelj dokumentarca o trideset godina FEST-a,koji će premijerno biti prikazan 10. februara u 21.30 u dvorani KCB-a, nakon filma »Jugodive«.