APOKALIPSA DANAS  
Apocalypse Now 203'

SAD, 2001, kolor

FRANCIS FORD COPPOLA
(Frensis Ford Kopola)

Rođen je 1939. u Detroitu. Na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu studirao je od 1960. do 1962. godine na odseku za film. Režirao je nekoliko kratkih filmova i dva kompilacijska filma pre nego što je debitovao igranim filmom 1963. godine. Jedan je od osnivača dve producentske kuće. Dobio je dva Oskara - prvi za scenario filma Paton, a drugi za Kuma.  
Režija/Director:
Francis Ford Coppola
Scenario/Screenplay:
John Milius, Francis Ford Coppola, Michael Herr
Fotografija/Photography:
Vittorio Storaro
Uloge/Cast:
Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen, Frederic Forrest, Albert Hall, Sam Bottoms






Produkcija/Production:
AMERICAN ZOETROPE, San Francisco
Distribucija/Print Source:
StudioCanal Image
5/13 bld de la Republique
92100 Boulogne-Billancourt, France
tel: +01 71 75 99 99
fax: +01 71 75 88 88
Festivali/Festivals:
Cannes
Mladi američki oficir dobija zadatak da se probije kroz užareno ratište Vijetnama i likvidira odmetnika, nekada takođe američkog oficira, koji je u prašumama Kambodže, osnovao nekakvu svoju državu vladajući terorom i strahom, suludim metodama nad urođenicima koje je prinudio da ga u njegovom učenju slede. Primivši zadatak od Pentagona, kapetan sa šačicom vojnika, u čamcu, polazi u lov na glavu ludog pukovnika. Kada kapetan stiže do svoje buduće žrtve među njima se razvija dijalog, čija je suština da se svet zasniva i opstaje na strahu.

 

"Kada sam počinjao ovaj film, namera mi je bila da stvorim film epsko-akciono-avanturističke vrste koji bi imao i bogatu temu i filozofsko preispitivanje mitologije rata. Konačno, moj cilj je bio da postignem bogatije, punije, opipljivije filmsko iskustvo kako bi gledaoci zaista osetili kako je bilo u Vijetnamu; da osete neposrednost, ludilo, veselost, užas i moralnu dilemu američkog najnestvarnijeg i najmučnijeg rata."
Frensis Ford Kopola

Izabrana filmografija:

1963 Dementia 13 (Bezumlje)
1966 You're a Big Boy Now (Sada si odrastao momak)
1968 Finian's Rainbow (Dolina radosti)
1972 The Godfather (Kum)
1974 The Conversation (Prisluškivanje)
The Godfather part II (Kum II)
1979 Apocalypse Now (Apokalipsa danas)
1982 One from the Heart (Jedan od srca)
1983 The Outsiders (Autsajderi)
Rumble Fish
1984 The Cotton Club (Koton klab)
1986 Peggy Sue Got Married (Pegi Sju se udala)
1987 Gardens of Stone (Kameni vrtovi)
1988 Tucker: The Man and His Dream
1989 New York Stories (Njujorške priče) - epizoda: Život bez Zoe
1990 The Godfather part III (Kum III)
1992 Bram Stoker's Dracula (Brem Stokerov Drakula)
1996 Jack
1997 John Grisham's the Rainmaker