BULEVAR ZVEZDA  
Mulholland Drive 146'

SAD/Francuska, 2001, kolor

DAVID LYNCH
(Dejvid Linč)

Rođen je 1946. u Misouli, SAD. Studirao je na nekoliko umetničkih škola. Snimio je nekoliko kratkih filmova, a 1977. snima prvi dugometražni igrani film Glava za brisanje, koji, zahvaljujući distributeru Benu Barenhocu, postaje kultni film. 1980. snima prvi mainstream film Čovek slon. Autor je kultne serije Tvin Piks, koju kasnije adaptira za film. Dobitnik je Zlatne palme u Kanu za film Divlji u srcu 1990. godine. 
Režija/Director:
David Lynch
Scenario/Screenplay:
David Lynch
Fotografija/Photography:
Peter Deming
Uloge/Cast:
Justin Theroux, Naomi Watts, Laura Elena Harring, Ann Miller, Robert Forester, Dan Hedaya







Produkcija/Production:
Les Films Alain Sarde/Asymmetrical Production/StudioCanal
Distribucija/Print Source:
METRO FILM
Festivali/Festivals:
Toronto, Chicago, Thessaloniki, Cannes, Pusan, Montreal, London
Nagrade/Awards:
2001 Cannes - Nagrada za režiju
Rita je akter automobilske nesreće u kojoj ginu dva muškarca. Ona beži sa mesta nesreće i ničega se ne seća, pa čak ni imena. Nekako dospe do stambenog bloka i sakrije se u žbunje. U međuvremenu, dva čoveka sede u restoranu. Jedan od njih priča o noćnoj mori koju je imao u vezi sa tim restoranom. Kada san počne da se ostvaruje, njih dvojica odlaze. Nešto kasnije, mlada, ambiciozna glumica upoznaje Ritu, koja joj saopštava da ima amneziju, i mlada glumica odlučida joj pomogne da sazna ko je ona.

 

"Halucinantan, bizaran i pun iznenađenja, ovaj film savremenog crnog žanra predstavlja oštar zaokret u odnosu na ranije filmove ovog reditelja."
Katalog festivala u Čikagu

"Filmovi koji su puni emocija, kao što je film često liče na amaterske filmove kada se bolje pogledaju. Međutim ovaj film pokazuje znake trajanja. Ovo je film koji se menja sa gledaocem i posle njega svi komentari su, po pravilu, nebitni."
Kim Newman, Sight and Sound

Izabrana filmografija:

1977 Eraserhead (Glava za brisanje)
1980 The Elephant Man (Čovek slon)
1984 Dune (Dina)
1986 Blue Velvet (Plavi somot)
1989 The Cowboy and the Frenchman
1990 Wild at Heart (Divlji u srcu)
1992 Twin Peaks: Fire Walk with Me
1995 Lumiere et compagnie
1997 Lost Highway (Hotel izgubljenih duša)
1999 The Straight Story (Strejt priča)