FILM NA BURETU BARUTA  Kopija filma obezbeđena ljubaznošću Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu 
Kino im Pulverfass / Cinema in the Powder Keg 74'

Austrija/Nemačka, 2001, kolor 

HERBERT KRILL
(Herbert Kril)

Rođen je 1949. u Beču, gde je i diplomirao na Filmskoj akademiji. Od 1975. povremeno živi u SAD. Više od dvadeset godina radi kao dopisnik iz Holivuda za austrijsku i nemačku televiziju. Objavio je članke u više austrijskih i nemačkih časopisa i novina.  
Režija/Director:
Herbert Krill
Fotografija/Photography: 
Moritz Gieselmann, Peter Roehsler














Produkcija/Production: 
Mungo-TV, Vienna - za ZDF/ARTE and ORF
Distribucija/Print Source: 
ZDF/ARTE
Redaktion Spielfilm III/Arte, ZDF-Strasse 1
55127 Mainz, Germany
tel: +49 61 31 70 23 42
fax: +49 61 31 70 68 10
e-mail: kammerer.e@zdf.de
Film na buretu baruta je priča o jugoslovenskoj kinematografiji u poslednjih 10 godina, kada je, uprkos ratovima, snimljeno više od 75 igranih filmova. Režiser Herbert Kril došao je u Beograd, da bi od ljudi koji stvaraju filmove saznao kako su u ovih 10 godina opstali i uspeli da budu kreativni. U susretima sa rediteljima, glumcima, scenaristima i producentima jedno je sigurno: kao i svi stvaraoci filma na svetu, i njima je najvažnije da i dalje prave filmove. Međutim, da bi to ostvarili, morali su mnogo više da se angažuju. U filmsku industriju država je malo ulagala. Filmski umetnici su morali da se snalaze i da sami nabavljaju novac.  

 

"Niko nije uradio tako ozbiljnu retrospektivu jugoslovenskog filma u poslednjih deset godina." 
Ljubiša Samardži
ć

"Rekao bih da od 5. oktobra Beograd i dalje izgleda kao grad koji je pretrpeo strahote, ali i nemar. Ipak, primećuju se mladi i dinamični ljudi, sa neverovatnom pozitivnom energijom. Iako Beograd ne može da se poredi sa Budimpeštom ili sa Pragom ni po šopingu, ni po čistoći, ni po noćnom životu, ovaj grad je mnogo 'življi'." 
Herbert Kril

Izabrana filmografija:

1986 Wo Götter noch Götter sind
1988 Die Lust zum Risiko
1989 Glasnost: Freiheit - und was nun?
1990 Im Osten viel Neues
1991 Wilder Westen - Ferner Osten 
1992 Hollywood und die Indianer
Allein gegen die Samurai
1993 Die eigenen Geschichten erzählen
1996 Was geht uns Buddha an? 
1997 Im Reich der elektrischen Schatten
1999 Entlang der Seidenstrasse
2001 Kino im Pulverfass
Mit anderen Augen
Zeit zu sehen, Zeit zu reden