GOSFORD PARK  
  130'

UK/SAD/Nemačka, 2001, kolor

ROBERT ALTMAN

Rođen je 1925. u Kanzas Sitiju. Diplomirao je žurnalistiku na Univerzitetu u Mizuriju. Odlasku u Holivud, gde radi kao scenarista, direktor filma, reditelj reklama, nastavnih i TV filmova. 1957. godine snima prvi igrani film Prestupnici. Osamdesetih godina u isto vrem radi i u pozorištu i na filmu. Autor je antologijskih ostvarenja kao što su M.A.S.H, Nešvil, Kockar i bludnica...
Režija/Director:
Robert Altman
Scenario/Screenplay:
Julian Fellowes
Fotografija/Photography:
Andrew Dunn
Uloge/Cast:
Kristin Scott Thomas, Stephen Fry, Emily Watson, Ryan Phillippe, Derek Jacobi, Maggie Smith, Jeremy Northam, Alan Bates, Helen Mirren




Produkcija/Production:
Capitol Films/Chicagofilms/Film Council/Medusa Produzione/Sandcastle 5 Productions/USA Films
Distribucija/Print Source:
MIRIUS TUCK
Festivali/Festivals:
London, Maui First Light, Berlin (2002)
Nagrade/Awards:
2002 - Zlatni globus za najboljeg reditelja
Film, na veoma zanimljiv način, opisuje odnos gospodara i slugu. Grupa bogatih gostiju sa slugama dolazi u lov na imanje jednog plemića. Jedna od njih je mlada, naivna Meri koja prati gospodaricu. Dok se na višim spratovima zamka odigravaju razne finansijske i seksualne intrige, na nižim spratovima, u isto vreme, pratimo i svet slugu koji se ne razlikuje mnogo od sveta njihovih gospodara. Njihovi svetovi, na šokantan i ponekad komičan način, ukrštaju se i prikazuju odnos između klasa.

 

"Bogato dizajniran, precizno režiran, dobro napisan i duhovito odglumljen, ovaj film je praznična najbogatija, najblistavija, najvelikodušnija zadovoljavajuća zabava i najbolji film Roberta Altmana poslednjih godina."
Rex Reed, New York Observer

 

"Ovo zvuči kao zabavan sajam vina, ali je filtriran kroz Altmanovu izuzetnu viziju, koju, izgleda, progoni duh filma Rules of the Game, klasičan prodor u klasni sistem. Kroz sva ova poređenja, Altmanova jedinstvena vrsta cinične saosećajnosti ostaje netaknuta."
Philip Wuntch, The Dallas Morning News

Izabrana filmografija:

1977 3 Women (Tri žene)
1979 A Perfect Couple (Idealan par)
1982 Come Back to the Five & Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean (Džimi Din, vrati se)
1983 Streamers (Strimers)
1984 Secret Honor (Tajna čast)
1985 Fool for Love (Luda ljubav)
1987 Beyond Therapy
1990 Vincent & Theo (Vinsent i Teo)
1992 The Player (Igrač)
1993 Short Cuts (Kratki rezovi)
1993 Black and Blue
1994 Pret-a-Porter (Visoka moda)
1996 Kansas City (Kanzas siti)
1998 The Gingerbread Man
1999 Another City, Not My Own
1999 Cookie's Fortune (Kolačić sudbine)
2000 Dr.T and the Women (Dr T. i žene)