GOŽO  
Gojoe 137'

Japan, 2000, kolor

ISHII SOGO
(Iši Sogo)

Rođen je 1957. godine. Prvi film snimio je dok je bio student, kada je osnovao i produkcijsku kompaniju. Uspeh je postigao 1976. godine 8mm filmom. 1978. godine snima rimejk tog filma. Smatra se jednim predstavnika japanskog new wave-a. Još od ranih osamdesetih imao je veliki uticaj na kolege reditelje u Japanu. 
Režija/Director:
Ishii Sogo
Scenario/Screenplay:
Ishii Sogo, Goro Nakajima
Fotografija/Photography:
Watanabe Makoto
Uloge/Cast:
Ryu Daisuke, Tadanobu Asano, Masatoshi Nagase, Jun Kunimura









Produkcija/Production:
Suncent CinemaWorks Inc./ Sento Takenori
Distribucija/Print Source:
COBRA FILM
Festivali/Festivals:
Toronto, Vancouver, Pusan, London, Rotterdam, Buenos Aires, Mar del Plata, Melbourne, Sitges, Hawaii
Priča se dešava u Japanu u dvanaestom veku. Dva velika klana se sukobljavaju i njihov sukob postaje krvavi rat koji je uneo nemir u celu zemlju. Predskazanje govori o velikim nemirima i o borbi između sila dobra i zla. Glavni junak je nekadašnji razbojnik koji sada živi monaškim životom u budističkom manastiru. Jednog dana pokazuje glavnom svešteniku znak koji se iznenada pojavio na njegovim grudima. Duhovni i fizički sukob između dobra i zla je neizbežan i on veruje da je izabrani predstavnik dobra u toj borbi. 

 

"Ovaj film povezuje dinamičnost akcije sa magičnim svetom japanskog "srednjeg veka" i estetiku apstraktnog filma sa epskom tradicijom filmova o samurajima."
Katalog festivala u Roterdamu

"Film nameće vizuelnu blistavost i frenetični tempo. Seče glava u filmu spajaju se u filozofskoj paraboli o moći i slavi."
Katalog festivala u Buenos Airesu

Izabrana filmografija:

1978 Kuku dai panic
1980 Kuruizaki Thunder Road
1982 Bakuretsu toshi
1984 Gyakufunsha kazoku
1986 Mensch
1994 Angel Dust
1995 Mizunonaka no hachigatsu
1997 Yume no ginga
2000 Electric Dragon 80,000V