HOTEL   
  155'

UK/Italija, 2001, kolor 

MIKE FIGGIS
(Majk Figis)

Rođen je 1948. u Karlajslu, u Engleskoj. Studirao je muziku u Londonu. Bavio se pozorišnom glumom, a kasnije počinje i da režira filmove. Njegov film Napuštajući Las Vegas nominovan je za četiri Oskara. Nikolas Kejdž je dobio Oskara za najbolju mušku ulogu u tom filmu. 
Režija/Director:
Mike Figgis
Scenario/Screenplay:
Mike Figgis
Fotografija/Photography: 
Patrick Alexander Stewart
Uloge/Cast: 
Salma Hayek, Lucy Liu, Burt Reynolds, David Schwimmer, Julian Sands, Saffron Burrows







Produkcija/Production: 
Hotel Production Inc./Cattleya S.R.L.
Distribucija/Print Source: 
Moonstone Entertainment Inc.
P.O. Box 7400, Studio City
91614 CA, USA
tel: +818 985 3003
fax: +818 985 3009
e-mail: etchies@aol.com
Festivali/Festivals: 
Toronto, San Sebastian, Hof, London
Priča se dešava u hotelu u Veneciji. Istovremeno se prepliću priče čiji su protagonisti prostitutka, turisti, ubica, sobarica, filmska ekipa i vodič kroz gradske ulice, picerije i kanale. Filmska ekipa, uz mnogo problema, snima film. Turisti, beznačajan istočnoevropski političar i njegova žena su u gradu zbog nekog sumnjivog posla. Prostitutka koja skupo naplaćuje svoje "usluge" ima sobu u hotelu u koju dovodi mušterije. Ubica ima čudnu naviku da vodi ljubav pošto nekog ubije. Propali engleski glumac radi kao vodič vodi dvostruki život. Sobarica ima ključ koji otvara sve …   

 

"Film je pun iznenađenja i pokazuje rediteljevu radoznalost i želju za eksperimentisanjem. On pomera estetske i narativne granice filma korak dalje i koristi tehniku istovremenog prikazivanja četiri scene na ekranu. Dodaje veliku sliku, noćno snimanje i manje slike u jednu celinu." 
Piers Handling

Izabrana filmografija:

1987 Stormy Monday (Burni ponedeljak)
1989 Internal Affairs (Policajac pod kontrolom)
1990 Liebestraum (Ljubavni snovi)
1993 Mr. Jones (Neodoljivi gospodin Džons)
1994 The Browning Version
1995 Leaving Las Vegas (Napuštajući Las Vegas)
1997 One Night Stand (Ljubav za jednu noć)
The Loss of Sexual Innocence 
1999 Miss Julie (Gospođica Džuli)