IDEM KUĆI  Kopija filma obezbeđena ljubaznošću Francuskog kulturnog centra u Beogradu 
Vou para casa / I'm Going Home  90'

Francuska/Portugal, 2001, kolor 

MANOEL DE OLIVEIRA

Rođen je 1908. u Portu. 1931. je snimio prvi kratki dokumentarni film. 1942. je snimio prvi igrani film Aniki-Bobo, ali je sledećih tridesetak godina snimao samo dokumentarne i kratke filmove. Tokom sedamdesetih postao je priznat kao jedan od najznačajnijih evropskih reditelja. 
Režija/Director:
Manoel de Oliveira
Scenario/Screenplay:
Manoel de Oliveira
Fotografija/Photography: 
Sabine Lancelin
Uloge/Cast: 
Michel Piccoli, Antoine Chappey, Leonor Baldaque, Leonor Silveira, Catherine Deneuve, John Malkovich
Produkcija/Production: 
Genimi Films/Madragoa Filmes/France2 Cinema
Distribucija/Print Source: 
Gemini Films
34 boulevard Sebastopol
75004 Paris, France
tel: +33 1 4454 1717
fax: +33 1 4454 1725
e-mail: gemini@easynet.fr
Festivali/Festivals: 
Toronto, Cannes, Sao Paulo, New York, Troia, San Sebastian, Haifa, Montreal, Viennale, Vancouver
Nagrade/Awards: 
2001 Sao Paulo - Nagrada kritike za najbolji film
Veoma uspešan glumac suočen je sa velikom ličnom tragedijom. Posle predstave, njegov agent, i stari prijatelj, saopštava mu da su njegova žena, kćerka i zet poginuli u saobraćajnoj nesreći. Vremenom, uspeva da se vrati normalnom životu, vreme provodi sa unukom i u pozorištu na probama i predstavama. Mlada glumica je zainteresovana za njega, ali on nema snage da počne vezu sa njom…   

 

"Reditelj, iako devedesetogodišnjak, sačuvao je ćudljivost, vedrinu i iskrenost u filmu o neizbežnom toku vremena. Pun metafora i veoma zavodljiv, film objedinjuje rediteljeve omiljene teme - ljubav, gubitak, opraštanje i odanost... Film počinje tragedijom i gubitkom, ali je, ipak, pun humora i radosti." 
Dimitri Eipides

Izabrana filmografija:

1942 Aniki Bobo (Aniki Bobo)
1963 Acto da primavera a caca
1971 O passado e o presente
1975 Benilde ou a virgem mae (Benilde ili majka devica)
1978 Amor de perdicao
1981 Francisca (Franciska)
1985 O sapato de cetim
1986 O meu caso
1988 Os canibais
1990 Non, ou a va gloria de mandar
1991 A divina comedia
1992 O dia do desespero
1993 Val abraao
1994 A caixa
1995 O convento
1996 Party
1997 Viagem ao principio do mundo
1998 Inquietude (Nemir)
1999 La Lettre
2000 Palavre e Utopia
2001 Porto da Minha Infancia (Porto moje mladosti)