KANDAHAR  
Safar e Gandehar / The Sun Behind the Moon 85'

Iran/Francuska, 2001, kolor

MOHSEN MAKHMALBAF
(Mohsen Mahmalbaf)

Rođen je 1957. u Teheranu. Sa petnaest godina napustio je školu da bi izdržavao porodicu, a sa sedamnaest godina bio je uhapšen i u zatvoru ostaje sve do Islamske revolucije 1979. godine. Od 1982, kada se prvi put okušao kao reditelj, snimio je još nekoliko filmova i sada je jedan od najpoznatijih filmskih stvaralaca u Iranu.
Režija/Director:
Mohsen Makhmalbaf
Scenario/Screenplay:
Mohsen Makhmalbaf
Fotografija/Photography:
Ebraham Ghafouri
Uloge/Cast:
Niloufar Pazira, Hassan Tantai, Sadou Teymouri, Hayatalah Hakimi





Produkcija/Production:
Makhmalbaf Film House/Bac Films
Distribucija/Print Source:
COBRA FILM
Festivali/Festivals:
Toronto, Thessaloniki, Cannes, Pusan, Valladolid, Edinburgh, Haifa, Montreal, Vancouver, Ravenna
Nagrade/Awards:
2001 Thessaloniki - Nagrada FIPRESCI, Cannes - Nagrada Ekumenskog žirija, Montreal - Specijalna nagrada za glumu (Niloufar Pazira)
Mlada novinarka, rođena u Avganistanu,beži od režima talibana u Kanadu. Dok njena porodica pokušava da pobegne iz Avganistana, njena mlađa sestra strada od nagazne mine i nestaje u sukobu. Godinama kasnije, dobija njeno pismo u kojem je obaveštava da joj je život postao nepodnošljiv i da je rešila da se ubije za vreme sledećeg pomračenja. Novinarka ima tri dana da dođe do Kandahara, da pronađe sestru i da je izbavi. Pokrivena čadorom, vraća se u svoju zemlju osećajući zagušujući nedostatak slobode od kojeg pate žene u savremenom Avganistanu.

 

"Rediteljev rad je uvek impresivan, bez obzira da li je reč o političkoj melodrami ili o lirskim meditacijama. Ovaj iranski reditelj je kombinovao te impulse da bi stvorio intenzivan ekspoze o životu pod avganistanskim talibanima koji se, ipak, doživljava kao poezija."
Dimitri Eipides

"Ovaj film može da se koristi kao vodič za putovanje. Njegova forma mi je pala na pamet dok sam pisao scenario i jačala je dok sam snimao film... To je čudna kontradikcija..."
Mohsen Mahmalbaf

Izabrana filmografija:

1982 Tobeh nosuh
1983 Do cheshman beesu
1984 Boycott
1986 Dastforoush (Torbar)
1988 Docharkheh savar (Biciklist)
1989 Arousi-ye khouban (Svadba dobrih ljudi)
1990 Nobat e asheghi
Shabhaye zayendeh-rood
1991 Ruzi, ruzagari, cinema
1995 Salaam cinema
1996 Gabbeh (Gabe)
Nun va goldoon
1998 Sokhout
1999 Ghessé hayé kish