KREĆUĆI SE NAPRED POKATKAD BIH SUSRETAO ODSJAJE LEPOTE   
As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty  288'

SAD, 2000, kolor 

JONAS MEKAS

Rođen je 1922. u Litvaniji. 1944. je transportovan u nemački radni logor. Posle rata, Mekas je u Nemačkoj ostao do 1948, gde je studirao filozofiju. Godinu dana kasnije emigrirao je u Njujork. Pedesetih je snimio prve dokumentarne filmove. 1955. je osnovao filmski magazin Film Culture. 
Režija/Director:
Jonas Mekas
Fotografija/Photography: 
Jonas Mekas












Produkcija/Production: 
Jonas Mekas, New York
Distribucija/Print Source: 
Jonas Mekas
491 Broadway, NY 10012
New York, USA
tel: +1 212 505 51 81
fax: +1 212 477 2714
Festivali/Festivals: 
Nyon, Berlin, Buenos Aires, Montreal, Vienna, Vancouver, Denver
Priča o životu i o vremenu koje prolazi, i o odlomcima sećanja koja nam ostaju. Film je sniman po filmskom dnevniku reditelja koji je zabeležio momente lepote i sreće u svom životu. Događaji nisu opisani hronološkim redom već onako kako ih se on seća. Reditelj svesno dozvoljava gledaocima da uđu u njegovo okruženje i da učestvuju u slavlju. On pokušava da oživi sva osećanja koja je imao dok je snimao pojedine scene. Odlomci ovih sećanja suprotstavljaju se sirovim i nasilnim realnostima današnjice. Protagonisti nisu izgubljeni ljudi koje vodi sudbina već su herojski antiheroji današnjice.  

 

"Ovo je zapis o suptilnim osećanjima, dnevnim radostima ljudi zabeleženih u glasu, na licu i u sitnim svakodnevnim aktivnostima ljudi koje sam sreo, ili sa kojima sam živeo, ili koje sam posmatrao - nešto što sam snimao godinama." 
Jonas Mekas

"Uz ovaj film razmišjate o prirodi filma, o lepoti i o vremenu, ovaj film je spomenik porodičnim i prijateljskim vezama. Rediteljevi dnevnici su prožeti tenzijom između prošlosti i sadašnjosti. Ovaj umetnik, koji ulazi u osmu deceniju, pronalazi skriveni raj u bogatoj žetvi sećanja jednog života." 
Ed Halter, The Village Voice

Izabrana filmografija:

1961 Guns of the Trees
1963 The Brig.
1964 Award Presentation to Andy Warhol
1966 Notes on the Circus
Cassis
1969 Diaries, Notes&Sketches
1972 Reminiscences of a Journey to Lithuania
1975 Lost Lost Lost
1978 In Between
1966/1978 Notes for Jerome
1979 Paradise Not Yet Lost
1988 He Stands in a Desert Counting the Seconds of His Life
1990 Scenes from the Life of Andy Warhol
1992 Zefiro Torna of Scenes form the Life of George Maciunas
1995 Imperfect 3-Image Films, On My Way to Fujiyama I Met...
1996 Memories of Frankenstein
Happy Birthday to John
1997 Birth of a Nation
1998 Song of Avignon