PAD CRNOG JASTREBA  
Black Hawk Down 144'

SAD, 2001, kolor

RIDLEY SCOTT
(Ridli Skot)

Rođen je 1939. u Engleskoj. Posle studija umetnosti, na kojima je učio scenografiju, upisuje se na Filmsku školu i zapošljava se na TV BBC kao scenograf. Britanski filmski institut mu daje stipendiju za režiju kratkog filma 1958. Prvim filmom Dvoboj do istrebljenja postiže veliki uspeh i svoj talenat nastavlja da potvrđuje ostalim delima. Danas je jedan od najboljih reditelja, a njegov film Pad crnog jastreba najverovatnije je novo remek-delo. 
Režija/Director:
Ridley Scott
Scenario/Screenplay:
Ken Nolan, Steven Zallian, Stephen Gaghan
Fotografija/Photography:
Slavomir Idziak
Uloge/Cast:
Josh Hartnett, Iuin McGregor, Tom Sizemore, Sam Shepard, William Fichtner










Produkcija/Production:
Columbia Pictures
Distribucija/Print Source:
TUCK
Festivali/Festivals: Maui First Light
Film opisuje ratna dešavanja na početku devedesetih u vezi sa mešanjem Amerike u krizu u Somaliji. Američki rendžeri i Delta odred planiraju upad na veliki miting koji su organizovale vođe Somalije. Američke vlasti se nadaju da će moći da destabilizuju taj beskrupulozni režim i da olakšaju misiju spasavanja miliona izgladnelih u Somaliji. Četiri helihoptera Crni Jastreb učestvuju u tom zadatku. Plan je da se izvrši prepad i da se zarobe najuticajnije vođe. Međutim, cela misija počinje loše i građani se okreću protiv spasioca. 

 

"Ova priča o modernom ratu ni u jednom trenutku ne izražava stav o događajima u Somaliji. Reditelj ne pokušava da objasni zašto je stvarnost toliko tragična i ne prikazuje događaje koji su bitni samo za Somaliju. Film je prikazan kao rezultat spoljne politike Bila Klintona."
Jon Popick, Planet Sick-Boy

"Ovaj film ne samo da će vas prodrmati, već će vas dobro ošamutiti i ostaviti da drhtite. Posle uvoda, kada počne akcija, udahnućete duboko i zaboraviti da izdahnete u narednih sat i po, a i tada ćete imati malo vremena da izdahnete pre nego što počne novi napad. Film je sjajan."
Luke Y. Thompson, Los Angeles New Times

Izabrana filmografija:

1977 The Duellists (Dvoboj do istrebljenja)
1979 Alien (Osmi putnik)
1982 Blade Runner (Blejd raner)
1985 Legend (Legenda)
1987 Someone to Watch Over Me (Detektiv i dama)
1988 Black Rain (Crna kiša)
1991 Thelma & Louise (Telma i Luiz)
1992 1492: Conquest of Paradise (1492: Otkriće raja)
1996 White Squall (Bela oluja)
1997 G.I. Jane (G.I. Jane)
2000 Gladiator (Gladijator)
2001 Hannibal (Hanibal)