PROFESIJA: ORUŽJE  
Il mestiere delle armi / The Profession of Arms 105'

Italija/Francuska/Nemačka, 2000, kolor

ERMANNO OLMI
(Ermano Olmi)

Rođen je 1931. u Bergamu. Filmsku karijeru počinje snimanjem kratkih filmova, a prvi igrani film Zaposlenje, snima 1961. Priznat je i kao reditelj dokumentarnih filmova. 
Režija/Director:
Ermanno Olmi
Scenario/Screenplay:
Ermanno Olmi
Fotografija/Photography:
Fabio Olmi
Uloge/Cast:
Hristo Jivkov, Sergio Grammatico, Dimitar Ratchkov, Fabio Giubbani, Saša Vulićević, Paolo Megana

Produkcija/Production:
Cinemaundici/Studio Canal/
Taurus Produktion
Distribucija/Print Source:
Beta Cinema
Robert Burkle Str. 2
D-85737 Ismaning, Germany
tel: +49 89 9956 2707
fax: +49 89 9956 2703
e-mail: ipalluaud@betafilm.com
Festivali/Festivals:
Toronto, Cannes, Flaiano, Sofia, Haifa, St. Vincent, Bratislava, Frankfurt
Nagrade/Awards:
2001 Flaiano - Nagrada za najbolji film, St. Vincent - Nagrada za najbolji film
Glavna ličnost je dvadesetosmogodišnji Đovani de Mediči, koji se početkom šesnaestog veka borio u Papskoj vojsci protiv nemačkih plaćenika. Dok se moć Italije rušila i lojalnost delila u haosu strane invazije, Medičijeva vojska je bila jedina sila koja se nalazila između njegovog ujaka, pape i osvajača. Uprkos njegovom naporu da održi papinu moć, ona slabi zbog zaraćenog italijanskog plemstva i zbog korišćenja novog oružja u bitkama.

 

"Ovaj film doprinosi reputaciji jednog od najvećih italijanskih reditelja u posleratnom periodu."
Piers Handling

"Snimci, koje je načinio rediteljev sin, odlično se uklapaju u rediteljevu paletu tamnih i prigušenih boja koje nas podsećaju na slikare tog vremena i podvlače temu njegovog filma. Scene na otvorenom, u kojima vitezovi prelaze preko pejzaža u magličastom sjaju, mešaju se sa zatvorenim prostorom hrabrih ljudi Olmijevog portreta koji se sukobljavaju sa svojom moralnošću."
Piers Handling 

Izabrana filmografija:

1961 Il posto (Zaposlenje)
1963 I Fidanzati (Verenici)
1965 E venne un uomo (I dođe čovek)
1969 Un certo giorno (Izvestan dan)
I recuperanti (Povratnici)
1974 La circostanza (Okolnosti)
1978 L'albero degli zoccoli (Stablo za klompe)
1982 Cammina, cammina (Hodočasnici)
1987 Lunga vita alla signora! (Gospođi u počast)
1988 La leggenda del santo bevitore
1993 Il segreto del bosco vecchio