PUTEVI DROGE  
Traffic 143'

SAD/Nemačka, 2000, kolor

STEVEN SODERBERGH
(Stiven Zoderberg)

Rođen je 1963. u Atlanti, SAD. Filmom je opčinjen od trinaeste godine. Studirao je na Luizijana univerzitetu. Radi kao producent i scenarista. 1989. godine snima film Seks, laži i videotrake, posle kojeg postaje jedan od najpoznatijih svetskih reditelja. 
Režija/Director:
Steven Soderbergh
Scenario/Screenplay:
Stephen Gaghan
Fotografija/Photography:
Steven Soderbergh (kao Peter Andrews)
Uloge/Cast:
Michael Douglas, Don Cheadle, Benicio Del Toro, Luis Guzman, Dennis Quaid, Catherine Zeta-Jones


Produkcija/Production:
Initial Entertainment Group, Santa Monica
Distribucija/Print Source:
PRO VISION
Festivali/Festivals:
Berlin, Guadalajara, Jakarta, Bratislava, Oslo
Nagrade/Awards:
2001 - Oskar za režiju, sporednu mušku ulogu (Benicio Del Toro), montažu i adaptaciju scenarija, Berlin - Nagrada za najboljeg glumca (Benicio Del Toro)
Na granici između Meksika i SAD dva policajca pokušavaju da spreče prodaju droge. Oni su u stalnom iskušenju na svakodnevnom zadatku. Iznenada se nalaze u mreži korupcije. U međuvremenu, sudija u Americi počinje da sarađuje sa meksičkim vlastima u borbi protiv narkomanije. Međutim, beskompromisni i konzervativni sudija i njegova žena moraju da se reše problem koji ima njihova ćerka, a to je zavisnost od droge. U San Dijegu odeljenje za borbu protiv narkomanije pokušava da na sud izvede poznati kartel. Jedan od dilera droge pistaje da sarađuje u zamenu za blažu kaznu.

 

"Radeći na ovom filmu i kao snimatelj, reditelj odoleva svakom iskušenju da pokaže subjektivnost, držeći se strogo "naturalističkih" kadrova. Ovo je pravi estetski izbor koji ima zapanjujuće momente."
Andrew O'Hehir

"Iako živo i energično promicanje slika predstavlja uzbudljivo vizuelno iskustvo, ovo je trezven film o problemima sa drogom. Ova adaptacija istoimene serije možda je najbolji holivudski film o dilovanju droge posle Francuske veze."
Andrew O'Hehir 

Izabrana filmografija:

1989 Sex, Lies and Videotape (Seks, laži i videotrake)
1993 King of the Hill
1995 Underneath
1996 Schizopolis
1998 Out of Sight (Veoma opasna romansa)
1999 The Limey (Englez)
2000 Erin Brockovich (Erin Brokovič)