R-XMAS  
  85'

SAD/Francuska, 2000, kolor

ABEL FERRARA
(Abel Ferara)

Rođen je 1952. u Bronksu, Njujork. Za film se zainteresovao još u mladosti. Karijeru reditelja počinje snimanjem 8mm filmova. Prvi igrani film Driller Killer snima 1979. godine. Kasnijim filmovima privukao je pažnju i predstavio se kao značajan nezavisni talenat.  
Režija/Director:
Abel Ferrara
Scenario/Screenplay:
Scott Pardo, Abel Ferrara
Fotografija/Photography:
Ken Kelsch
Uloge/Cast:
Drea de Matteo, Lillo Brancato, Ice-T, Victor Argo, Naomi Morales, Lisa Valens










Produkcija/Production:
Studio Canal
Distribucija/Print Source:
COBRA FILM
Festivali/Festivals:
Cannes, Chicago, Stockholm, Melbourne, Turin
Božićni su praznici u Njujorku. Muž i žena, imigranti iz Južne Amerike, glavni su protagonisti filma. U Ameriku su došli da bi počeli novi, bolji život, ali ubrzo shvataju da će im se san najbrže ostvariti ako se bave trgovinom droge. "Posao" su do savršenstva organizovali. Prilikom "poslovnog sastanka", muža kidnapuju i gangster - rasista traži od nje veliku sumu za otkup. Ona traži pomoć od saradnika i od ljudi koji duguju njenom mužu. Zbog praznika, mnogi su izvan grada, odlučni gangster neće da pusti žrtvu i zahteva veći otkup. Odnos koji se razvija među njima je vrlo problematičan. 

 

"Ironična, ponekad crnohumorna studija kontradiktornosti. Ovaj film je mešavina kič-sentimentalnog raspoloženja za vreme praznika i napete, ali dvosmislene, priče o poslovima sa drogom. Između privlačnosti i zla, beskrupuloznog dilovanja (droge i obaveznih božićnih igračaka) i nežne odanosti, ovaj film je pogled pun dramatike na američki san koji postaje gorak."
Katalog festivala u Čikagu 

Izabrana filmografija:

1979 Driller Killer
1981 Ms. 45/Angel of Vengeance (Anđeo osvete)
1984 Fear City (Njujork, grad straha)
1987 China Girl (Kineskinja)
1989 Cat Chaser (Progonitelj mačaka)
1990 King of New York (Kralj Njujorka)
1992 Bad Lieutenant (Zli poručnik)
1993 Body Snatchers (Kradljivci tela)
1993 Dangerous Game
1996 The Addiction
The Funeral (Mafijaška sahrana)
California
1997 The Blackout (Pomračenje)
1998 New Rose Hotel