TABU  Kopija filma obezbeđena ljubaznošću Ambasade Švajcarske u Beogradu i 
Francuskog kulturnog centra u Beogradu 
Gohatto  100'

Japan/Francuska/UK, 2000, kolor 

NAGISA OSHIMA
(Nagisa Ošima)

Rođen je 1932. u Kjotu. Studirao je pravo na Kjoto univerzitetu. Radio je kao asistent rediteljima skoro pet godina. 1959. snimio je prvi film, a zbog kasnijih projekata postaje jedan od predstavnika japanskog new wave-a. 1960. osnovao je nezavisnu produkcijsku kompaniju i snimio nekoliko nezavisnih filmova. Zahvaljujući odličnoj režiji postao je jedan od najpoznatijih svetskih reditelja. 
Režija/Director:
Nagisa Oshima
Scenario/Screenplay:
Nagisa Oshima
Fotografija/Photography: 
Toyomichi Kurita
Uloge/Cast: 
Takeshi Kitano, Ryuhei Matsuda, Shinji Takeda, Tadanoba Asano










Produkcija/Production: 
Shochiku Co., Ltd., /Nagisa Oshima Production Ltd./StudioCanal
Distribucija/Print Source: 
METRO FILM
Festivali/Festivals: 
Cannes, Edinburgh, Toronto, Pusan, New York, Rio de Janeiro, Istanbul, Washington, Edmonton, Buenos Aires 
U hramu u Kjotu biraju se novi kandidati za prestižnu samurajsku miliciju, poznatu po strogoj disciplini, beskrupuloznosti i homoseksualizmu. Jedan od izabranih kandidata je izuzetno lep i dopada se mnogima, pa čak i glavnom komandantu i njegovom zameniku. Kao predmet opšte želje, mladić postaje veoma vešt u manipulisanju osećanjima ljudi oko sebe.  

 

"Posle trinaestogodišnjeg odsustva, reditelj ponovo snima igrane filmove, pošto se oporavio od šloga zbog kojeg je bio skoro paralizovan, da bi snimio jedan od najčistijih, najtužnijih i najlepših filmova." 
Tony Rayns

"U filmu postoji tenzija između dramatične strogosti i veoma laganog nagoveštaja komedije. To predstavlja generičku mešavinu koja prati formalnu i plastičnu dvosmislenost filma." 
Maria Valdez

Izabrana filmografija:

1959 Ai to kibo no machi (Grad ljubavi i nade)
1960 Seishun zankoku monogatari (Okrutna priča o mladima)
Taiyo non hakaba (Zalazak sunca)
Nihon no yoru to kiri) (Noć i magla u Japanu) 
1961 Shiiku (Zamka)
1962 Amakusa shiro tokisada (Pobuna)
1964 Chiisana boken ryoko (Mala avantura)
Watashi wa Bellett (Evo me, Belet)
1965 Etsuraku (Zadovoljstva)
1966 Hakachu no torima (Nasilje u podne)
1967 Muri shinju: Nihon no natsu (Noć ubica)
Nihon shunka-ko (Pevaj pesmu o seksu)
Ninja bugei-cho (Ninjina družina)
1968 Shinjuku dorobo nikki (Dnevnik lopova iz Šinjukua)
Kaettekita yopparai (Grešnik u raju)
Koshikei (Smrt vešanjem)
1969 Shonen (Dečak)
1970 Tokyo senso sengo hiwa (Umro je posle rata)
1971 Gishiki (Ceremonija) 
1972 Natsu no imoto (Sestrica za leto)
1976 Ai no corrida (Carstvo čula)
1978 Ai no borei (Carstvo strasti)
1983 Senjou no Merii Kurisumasu (Srećan Božić, gospodine Lorens)
1986 Max, mon amour 
1991 Kyoto, My Mother's Place