ŽIVOTI   
Vies / Lives  87'

Francuska, 2000, kolor 

ALAIN CAVALIER
(Alen Kavalje)

Rođen je 1931. godine. Studirao je Faculte de Lettres i IDHEC u Parizu. 1957. počeo je da radi kao asistent rediteljima, a od 1958. samostalno počinje da se bavi filmom. Osim što režira, piše i scenarija za svoje filmove i za filmove drugih reditelja. Radi i kao direktor fotografije. 
Režija/Director:
Alain Cavalier
Scenario/Screenplay:
Alain Cavalier
Fotografija/Photography: 
Alain Cavalier
Uloge/Cast: 
Yves Pouliquen, Jean-Luis Faure, Michel Labelle, Francoise Widhoff


Produkcija/Production: 
Les Films de l'Astrophore
Distribucija/Print Source: 
Celluloid Dreams
24 rue Turgot, 75009 Paris, France
tel: +33 1 4970 0370
fax: +33 1 4970 0371
e-mail: info@celluloid-dreams.com
Festivali/Festivals: 
Karlovy Vary, Buenos Aires, Pusan, Rotterdam, San Francisco, Sitges, Locarno, Washington DC
Nagrade/Awards: 
2001 Karlovy Vary - Nagrada za najbolji dokumentarni film duži od 30 minuta
Ovaj dokumentarni esej prati živote četvoro ljudi različitih profesija. Jedan od njih je očni hirurg, ima dosta pacijenata, ali uvek nađe slobodno vreme da sa njima i proćaska. Mesareva priča opisuje njegov dan. Vajar priča o svom svetu u studiju u kojem i živi, prepunom knjiga, slika, fotografija. Četvrti protagonista je rediteljka koja nas vodi u obilazak zapuštene bašte i oronule kuće koja je nekada pripadala Orsonu Velsu. Ona se ne vidi već se samo čuje njen glas.  

 

"Ovo je portret četvoro običnih ljudi. Oni su obični onoliko koliko reditelj otkrije njihovu intimu, demistifikujući njihovu profesiju, krijući momente u kojem će se sam otkriti drugoj osobi. Ručna kamera neprekidno klizi duž hodnika, glasovi koji se ne vide i događaji van kadra, zalaženje u privatni život utiču na to da ovaj film bude dokumentaran, mada, u ovom slučaju, to i nije baš prikladan termin." 
Gustavo J. Castagna

"Kontrastni efekat dva portreta prikazana u sredini, deluju izvanredno u odnosu na prvi i poslednji. Svaki portret je rađen u različitom periodu, ili od pet minuta do pet godina, ali je svaki od njih urađen, pre svega, zbog ljudi koje prikazuje." 
Katalog festivala u Roterdamu

Izabrana filmografija:

1961 Le Combat dans I'ile
1964 L'insoumis
1967 Mise a sac
1968 La chamade (Ljubavni izazov)
1976 Le plein de Super
1978 Martin et Lea
1979 Ce repondeur ne prend pas de messages
1980 Un etrange voyage
1986 Therese (Tereza)
1993 Libera me
1996 La rencontre